TEN příběh 6
Takže
jsem v Portu na letišti. Červený víno, který v letadle používám jako
anestetikum a antidepresivum v jednom, pomalu přestává působit. Jdu si ven
zapálit. Aeroporto. Aero-Porto. Krásný. Je jedna ráno, rozhodla jsem se, že
tady počkám přes noc, protože řešit ubytko někde ve městě se mi nechce a platit
noc navíc taky ne. Nejsem tady sama. Letištní hala je plná zakuklených postav ve
spacácích. Usnout se mi podaří asi jen na hodinu, a to ještě ne v kuse.
„Drahoušku, Vy se musíte vyspat,“ říká mi stará paní v první kavárně, kde
se ráno svezu na barovou židličku. Ještě mě pohladí po tváři. To je milý. Vím,
že se potřebuju vyspat, ale penzion, kde máme s Lenkou na tři dny
zamluvený bydlení, než se ze mě definitivně stane poutník, otevírá až za pár
hodin. Potřebuju ještě jedno kafe. A všechny ty úžasný portugalský sladkosti.
Na tyhle pekárničky jsem se těšila od jara a mám pocit, že se jich nikdy
nepřejím. Prší a město pod mostem, kterej stavěl Eiffelův žák, je šedý. Přesto
jsem se do něj zamilovala na první rozespalej pohled.
Nejsem
historik, nezajímají mě letopočty, nepamatuju si jména panovníků. Pokud
potřebuju nějaký fakta, zeptám se někoho, kdo tomu rozumí, nebo zadám heslo ve
Wikipedii. Je pro mě zbytečný, snažit se zapamatovat názvy památek a nechodím
do zaprášených muzeí. To, že Porto založili Keltové někdy ve čtvrtém století,
je sice fajn, ale pro mě to má asi takovou výpovědní hodnotu, jako že Monika
Absolonová má novýho chlapa. Obdivuju stavby, ale nezkoumám jednotlivý barokní
detaily katedrál a vyhýbám se ulicím, kde je nejvíc turistů. Na cestách mě vede
jakási energie míst, to, jak se v nich cítím. A taky chuť a čich.
Na
každým takovým výletě přiberu pár kilo, protože jsem jednoduše žrout. A navíc
portugalský jídlo je kapitola sama pro sebe, jak už jsem se přesvědčila na
jaře. Vůbec netuším, co bych tady jedla, kdybych se vrhla na nějakej
supermoderní výživovej směr, kterým v poslední době žije kdejakej pražskej
hipster. S paleo jídelníčkem tady nemáte šanci, bez pečiva to nejde
v celým Portugalsku. Tady v Portu je navíc vyhlášená specialita, nad
kterou by asi výživoví poradci zoufale protočili panenky. Ve svým bulimicky
nejfanatičtějším období bych se na ni buď ani nepodívala, nebo na chvíli snědla
tři porce. Francesinha, v překladu Francouzka, je kalorická bomba plná
lepku, tuku a masa, takže smůlu by měli i vegetariáni. Je to vlastně pečenej
sendvič z toustovýho chleba, ve kterým je hromada salámu, šunky, masa a
klobásek, je politej roztaveným sýrem a navíc plave v pálivý omáčce, ve
který z ingrediencí převládají čerstvý rajčata a pivo. Aby toho nebylo
málo, jako příloha se dává hromada hranolek. Takovej oběd vás buď katapultuje
do orgasmickýho gastronebe, nebo dočasně zabije. Mně se stalo obojí najednou.
Porto,
i když je druhý největší portugalský město, mi připomíná rodný Znojmo, protože
se v něm cítím dobře a klidně. Protože to údolí kolem řeky Douro, která
rozděluje část s památkama a část se sklepama plnýma portskýho vína,
vypadá jako zvětšenina Dyje v Gránickým údolí. Vinohrady nevidíš, ale
cítíš je všude kolem. Historická část města se tak trochu podobá Praze, ale
davy turistů jsou v ní tak nějak hezky rozptýlený. Na rozdíl od Lisabonu
je Porto klidnější a mnohem míň barevný, i když nechybí všudypřítomný kachlíky
na fasádách domů. Co tady chybí, ovšem v pozitivním slova smyslu, jsou
reklamy. Ne že by vůbec nebyly, ale jsou umírněnější a rozhodně se nestane, že
by výhled na nějakej skvost, kterej je jako celá historická část města
v UNESCU, zakrýval plakát s polonahou ženskou, která se snaží prodat
cokoli od piva po, jak je v našich končinách zvykem a má to být jakože
vtipné, stavební materiál.
Ten
den vonělo Porto deštěm, rybama a řekou. Na ní se v poklidu pohupovaly
lodě s nákladem dřevěných sudů plných vína. Obloha byla líná a
v klikatých uličkách, kde nebesa tvořily navzdory dešti šňůry plný čerstvě
vypranýho prádla, se toulaly kočky.
Když
přestalo pršet a já jsem seděla na zídce u katedrály, uviděla jsem je poprvé.
Byli dva. Muž a žena kolem padesátky. Oba jako z reklamy na outdoorový
sporty. Kraťasy, větrovky a pohorky. Batohy na zádech. A na nich každý po jedné
mušli hřebenatce, symbolu Svatojakubské cesty. Mířili do kanceláře katedrály,
aby dostali razítko do poutnickýho pasu.
Ono
je to Camino totiž docela byrokracie. Pokud chceš být poutníkem, musíš si
nejdřív vyřídit průkazku, španělsky credencial. Tu si vezu v batohu už
z Prahy, kde se o poutníky stará organizace Ultreia. Křesťanská, jak
jinak. Díky jejich bezvadně zpracovaným webovkám jsem i přes šibeniční termín
odletu získala o Cestě jakousi představu a pročetla pár zápisků putujících
našinců. Díky holkám, který o svý cestě
napsaly rok přede mnou, jsem se dozvěděla třeba to, že na portugalskou trasu
jsou zbytečné pohorky. Náročných úseků tady prý není moc a cesta vede většinou
přes obydlený území. Čeká mě tři sta kilometrů většinou po asfaltkách nebo
lesních cestách, jsem ráda, že se nemusím táhnout s těžšíma botama. Balím
si sandálky a lehký běžecký tenisky. Po chvilce váhání přidávám i velmi
elegantní plastový balerínky. Zbytečně, myslím si, ale co kdyby. Nakonec chodím
úplně v pohodě i v nich a dokonce jsem schopná ujít i pár kilometrů denně
bosá. K velkému pobavení sebe i ostatních, podotýkám.
Kdybych
neměla credencial, pořídím si ho tady. Takhle si aspoň jdu pro razítko, podle
kterýho se určuje začátek cesty. A taky ho jako poutník ukazuješ
v ubytovnách, který jsou rozumně rozmístěný zhruba po třiceti kilometrech
až do Santiaga. To je totiž asi tak maximální vzdálenost, kterou je průměrnej
poutník schopnej ujít za jeden den.
Žádnýho
svatojakubskýho průvodce nevlastním, knižně ani elektronicky. Beru si
provizorní mapu, která z Porta ukazuje tři oficiální cesty. Mám jasno.
Podél oceánu, samozřejmě. Ale to až za tři dny. Teď si ještě užiju dámskou
jízdu plnou jídla a vína…
Komentáře
Okomentovat