Tvoje čtyři ženy

Včera mě kamarád zatáhl do spolupráce na svým novým projektu, aniž bych si toho všimla. Normálně mu opravuju texty na web a teď se najednou pozoruju, jak zařizuju, vymýšlím…  I když to nemohl tušit, trefil se do té části cyklu, ve které žena nesobecky pomáhá ostatním. Být to o týden později, pošlu ho do háje.

Miluju knížku Mirandy Gray Rudý měsíc. Listuju v ní už pátým rokem. Autorka dokonale popisuje všechny čtyři Ženy, které v sobě má každá z nás, pokud se nekrmí hormonama a nechává to všechno přirozeně plynout. Někdy nás všechny ty ženský, který máme v jenom těle, můžou dost překvapit, ale když je poznáme, může se nám spolubydlet dost příjemně.




Fáze Baby nebo Stařeny je ta nejvíc tabuizovaná. Pokud bereš hormonální antikoncepci, je to jediný období, byť uměle vyvolaný, kterýho si na sobě prostě všimneš. Na menstruaci se donedávna pohlíželo jako na něco nepřijatelnýho. Ženy zalezly do svých červených stanů a mezi ostatní měly povolený přístup, až když „to“ přešlo.

Potom se dlouhý roky společnost tvářila, že se vlastně nic neděje. V reklamách je krev průzračně modrá, žena nosí bílý kalhoty a chodí plavat jako každý jiný den. A přitom je to období, kdy je žena ve své největší temnotě. Stahuje se do sebe, uzavírá uplynulý měsíc. Na sobě mám vypozorovaný, že pokud celej měsíc přehlížím signály svého těla, nechovám se k sobě moc hezky a popírám to, že jsem ženská, několik prvních dní trpím jako zvíře. A když jsem zpátky „v sobě“, je v poklidu i tenhle týden. Sice jsem zpomalená, nerada chodím mezi lidi ani nepodávám bůhvíjaký výkony. Ale je to čas zastavení a zklidnění. A za pár dní zpátky do světla.




Ve fázi Panny, která následuje po krvácení, znovu nabíráme sílu. To jsou ty dny, kdy máš energie na rozdávání, nevydržíš doma, připadáš si lehčí a mladší. Dokonce se i trochu jinak oblíkáš, jinak mluvíš s lidma. Flirtuješ s chlapama a všechno je zalitý lehkostí a sluncem. Takový soukromý jaro, kdy se můžeš znovu vrhnout na všechny nápady, který jsi vymyslela v červeným stanu. V tomhle období se cítíš jako silná Amazonka, která běhá po lesích s lukem a šípem a není jelen, kterej by před ní utekl. Ale pořád jsi holka.




Dospělou Ženou se stáváš až později, když jsi ve fázi Matky. To je právě to období, kdy odsouhlasíš jakoukoli pomoc a v podstatě by ses rozdala. Tvý okolí tě teď možná víc vyhledává, aby využilo tvých zkušeností nebo znalostí. Takže můžeš s klidem spamovat rádoby moudrý texty na blogu, vést kurzy nebo přednášky. Tyhle rady jsou v tomhle období většinou dost nesobecký a míň vycházejí z ega.

A ať na to věříte nebo ne, je to i doba, kdy jsme víc spojený s Matkou Zemí, je nám líp venku, hrabeme se v hlíně nebo prostě jen tak plujeme po lesích, pokud zrovna není minus deset. To je značka ideál. Podle Mirandy ale stačí, abychom si víc všímaly svého okolí. I kdyby to znamenalo, že si cestou z práce užiješ tři sněhový vločky v Brně na Svoboďáku, nebo častěji zvedneš hlavu k obloze, na který přes světla a reklamy možná zahlídneš měsíc.




Jsi v půlce cyklu, světla ubývá a sestupuješ dolů. Stáváš se Čarodějkou. A to je často období soukromýho peklíčka, který můžeš připravit sobě i ostatním. Doteď jsi chtěla tvořit. Teď vlastně nevíš, co s tou nahromaděnou energií. Chce se ti brečet, když se na tebe někdo škaredě podívá a dojímá tě i ta reklama na vložky. Jsi vzteklá a po chlapovi, kterýho jsi ulovila ve fázi Panny a opečovávala ve fázi Matky, bys nejradši házela jeden hrnec za druhým. Nebo ho rozsápala v posteli. To by asi mohl ustát líp než ty hrnce.

Čarodějce sice ubývá fyzická síla, o to líp se jí ale pracuje hlavou. Dotahuje věci do konce. Někdy ničí to, co nefunguje. Někdy ale ničí i to, co funguje. Díky ní si uvědomujeme, že jsme černou i bílou. A že pokud přijmeme svoji vnitřní tmu, přijmeme i světlo. Tak šťastnou cestu!



PS: Rudý měsíc je jedna z prvních knížek o ženské cykličnosti. V Mirandiných stopách jde u nás třeba Bára Nádvorníková s iniciativou Měsíc v nás nebo „Cyklická žena“. Miluju i film Můj soukromý měsíc Diany Fabiánové. Doporučuju vidět s partnerem. Ten, který to „dá“, toho zvládne fakt hodně J




PS: Cyklický kalendář Stsl je ke stažení tady:
 https://www.ulozto.cz/!bJtqTF9QCcI6/cyklicky-kalendar-stare-slecny-pdf






Komentáře

  1. Je více než skvělé, že se mezi námi (tedy ženami jako já, které hledají tu opravdovou ženskost a snaží se jí přijít na kloub právě skrze tuto cykličnost, kterou v sobě mnohdy potlačujeme) najdou otevřené duše, podávajíc pomocnou ruku, abychom na to nebyly tak úplně samy. Výborný kalendář, Miško, no a průvodní text je třešničkou na dortu (a tu já nejradši) :) Velké díky Tvému nápadu!
    Tereza T.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky